17 de març del 2014

Taula redona sobre pobresa energètica a Ontinyent


Hui dia, moltes persones arreu de tot l'Estat Espanyol -també al País Valencià i a la Vall d'Albaida- no poden escalfar el seu habitatge a l'hivern, simplement perquè no tenen recursos econòmics suficients per fer front a les factures de subministrament de la llum o del gas. Esta situació constituix un aspecte del que s'anomena pobresa energètica, terme que s'ha popularitzat recentment -programa de Salvados inclòs- però que descriu una realitat que fa anys que es produix, sols que el context econòmic, social i laboral actual ha contribuït a agreujar.

La pobresa energètica ha empitjorat les condicions de vida de moltes persones, algunes de les quals no havien patit mai esta situació, mentre que d'altres ja fregaven el llindar de la pobresa molt de temps enrere, però que amb les complicades circumstàncies actuals tenen poques possibilitats de reeixir-ne.

L'agument progressiu, constant i imparable del preu dels subministraments energètics -llum elèctrica, gas natural, gas butà- als darrers anys, sumat a les reduccions salarials, l'atur i les dificultats enconòmiques d'un cada dia major nombre de famílies, així com la mala qualitat de molts habitatges construïts fins i tot a les darreres dècades, i la limitació o reducció d'alguns ajuts o subsidis, han fet que per a molta gent els serveis d'electricitat, gas o -també-, aigua, s'hagen convertit en una despesa quasi impossible d'afrontar.

La pobresa energètica té diversos impactes socials i mediambientals, afecta a la salut i la qualitat de vida de les persones que la patixen, inclosa la salut psíquica per les complicacions que genera l'acumulació de deutes i el sobreesforç constant que s'ha de fer per pagar els subministraments. Afecta, per tant, al dret de tota persona a tindre una vida digna.

Per parlar d'esta greu problemàtica, conèixer l'opinió d'especialistes en distints camps del món de l'energia, i debatre i buscar solucions a la pobresa energètica, s'ha organitzat una taula redona per al proper divendres 28 de març on comptarem amb la presència d'Andrés Montesinos, coordinador de la Secció Territorial de Som Energia València; de Rafa Mira, de l'Associació d'Arquitectes d'Ontinyent; i d'un representant de SENEO, la nova Cooperativa Elèctrica d'Ontinyent i la Vall d'Albaida.

L'acte serà presentat i moderat per Vicent Guerola, coordinador local d'Esquerra Unida. Animem a totes les persones que patisquen esta injusta i greu situació, que tinguen interés per conèixer millor les causes d'este fenomen, o que vulguen aportar el seu gra de sorra per ajudar a altres persones a reeixir-se'n, a acudir, escoltar i participar en la taula redona, que de ben segur resultarà interessant i tant de bo ajude a prendre consciència i combatre esta -una altra- injustícia social.