El cap de setmana passat, i any rere any, es vénen celebrant les festes de la Puríssima a Ontinyent, amb la festa del Bou en Corda com a protagonista principal de la celebració. De la mateixa manera que la festa del bou es popularitza entre la gent pel fort ambient festiu a la zona de les carpes, són moltes les veus que qüestionem cada vegada més el motiu principal de la festa.
En ple segle XXI, no es pot entendre com una societat que ha fet avanços tan importants, continua utilitzant animals per a l’entreteniment i la festa. El patiment i la humiliació que suposa per a un animal ser obligat a participar en aquesta festa, és un escàndol, i la normalitat amb què ho presencien els més menuts és alarmant.
Des de l’Arrel pensem que per a gaudir de la festa i compartir d’una vesprada de música i amistats no cal posar en el centre un bou com a atracció principal, i molt menys nugar-lo amb una corda per passejar-lo pels carrers del poble. El debat és sobre la taula, i per això volem manifestar el nostre rebuig total a una pràctica on no sols es maltracta un animal totalment indefens i desposseït de les seues defenses, sinó que a més normalitza el maltracte animal com a objecte de diversió.
Si no fos suficient, des de l’Ajuntament i les escoles es promociona encara més una festa on l’últim que es té en compte és el benestar de l’animal. Aquest missatge que s’envia als xiquets i xiquetes no sols és un fracàs com a societat, sinó que és una pràctica totalment antipedagògica: fomentar que els animals són objecte de divertiment converteix l’animal en un objecte que està a la nostra disposició per al que vulguem fer amb ell i sempre que ho desitgem. La responsabilitat dels mestres en aquesta causa és molt important, són els encarregats d’educar i guiar els nostres menuts cap a una societat més respectuosa, més amable amb el món i més sensible i tolerant amb l’ambient on vivim.
Aquestes activitats que es desenvolupen a les escoles no són educatives, i trenquen amb el model d’escola que busca el respecte i el benestar dels animals i d’una societat més respectuosa. Per sort, les festes de la Puríssima compten amb una gran varietat d’activitats, com són els Gegants i Cabets, les danses i balls tradicionals, recursos molt més educatius per emprar-los a l’escola i que generen una festa participativa i popular.
Des de la Colla Ecologista l’Arrel creiem que la festa ha de deixar a banda la utilització dels animals per al divertiment i ha de passar a tenir la funció social que té tota celebració: retrobar-se les persones, divertir-se i fer poble. D’opcions, n’hi ha moltes, i de molt variades. A molts indrets s’ha començat a substituir els animals per boles gegants, correfocs o qualsevol altra alternativa que no implique maltractar cap animal. Per a divertir-se sols calen les ganes de passar-ho bé.
L’afirmació ‘jo vaig a la festa i no veig el bou’ està molt estesa, però molts encara no ens atrevim a fer una crítica i reflexió profunda.